počet produktů: 0
cena: 0,00 Kč
Kontaktní formulář
chci zaslat dotaz
Odběr novinek
Přihlásit k odběru
Osobám mladším 18ti let alkohol neprodáváme.
Jáchymovská 280, 460 10 Liberec

Červené odrůdy vín

Alibernet
Alibernet pochází z Ukrajiny, kde byla tato odrůda vyšlechtěna v roce 1950 křížením odrůd Alicante Bouchet a Cabernet Sauvignon. Ve Státní odrůdové knize je zapsána od roku 1975. Víno má výraznou barvu a kabernetový buket, může mít i vyšší kyseliny.

André
André je moravská odrůda vyšlechtěná v roce 1961 křížením odrůd Frankovky se Svatovavřineckým. V Čechách se nepěstuje, nejvíce je rozšířena ve vinařské oblasti brněnské, Podluží, mutěnické a bzenecké.
Barva bývá tmavě višňová. Vůně výrazně ovocná a dřevitá, v mládí až divoká. V chuti je toto víno dřevitě ovocné s výraznější tříslovinou, je vysoce extraktivní. Většinou středně plné, v koncovce chuti dřevitě kořenité a jemně adstringentní. Vhodné pro archivaci.
Vhodné k drůbežím a červeným masům.

Cabernet Sauvignon
Cabernet Sauvignon - tato odrůda vznikla náhodnou kombinací Cabernet franc se Sauvignonem, na Moravě se v omezeném rozsahu pěstuje již desítky let.
Barva bývá sytě granátová s lehce oranžovělými odlesky. Vůně výrazně ovocná s tóny lesního ovoce, u vín z méně vyzrálých hroznů až papriková. V chuti prolonguje charakter daný vůní, s výraznější tříslovinou. Víno je vysoce extraktivní. Většinou středně plné, v koncovce chuti dřevitě kořenité. Vhodné pro archivaci.
Vhodné k drůbežím a červeným masům.

Frankovka
Frankovka (Lemberger, Blaufränkisch) – stará odrůda nejednoznačného místa původu. Na Moravě byla v 19. století nejčastější modrou odrůdou, nyní je druhou nejčastější. Nejvíce se pěstuje ve vinařské oblasti bzenecké, strážnické, brněnské, velkopavlovické a Podluží.
Barva bývá tmavě višňová až do fialova. Vůně výrazně ovocná po švestkách, dřevitá, v mládí až divoká. V chuti je dřevitě ovocné s lehkou příchutí sušeného ovoce. Víno s výraznější tříslovinou, vysoce extraktivní. Většinou středně plné, v koncovce chuti dřevitě kořenité. Vhodné pro delší uchovávání - archivaci.
Vhodné k drůbeži a k červeným masům, velmi kvalitní vína i ke zvěřině.

Modrý Portugal
Modrý Portugal (Blauer Portugieser) - původ není jednoznačný, od konce 18. století se pěstuje jak v Čechách  tak i na Moravě. Nejvíce je rozšířen ve vinařské oblasti mělnické, roudnické, čáslavské, brněnské a Podluží.
Barva bývá malinově červená až lehce do fialova. Vůně ovocná po malinách a červeném rybízu, dřevitá, jemná. V chuti je ovocné, s méně výraznou tříslovinou. Většinou lehčí víno, v koncovce chuti dřevitě kořenité.
Vhodné k lehčím pokrmům jako k těstovinám a drůbeži.

Neronet
Neronet je původní moravská odrůda vyšlechtěná postupným křížením Svatovavřineckého, Modrého Portugalu a Alibernetu. Zatím není příliš rozšířena.
Barva bývá sytě fialová, neprůhledná. Vůně neutrálně ovocná s tóny sušeného ovoce. V chuti středně plné, ovocné, s jemnou tříslovinou, vysoce extraktivní, v koncovce chuti dřevitě kořenité. Vhodné pro archivaci.
Vhodné k drůbeži, červeným masům a silně aromatickým sýrům.

Rulandské modré
Rulandské modré (Pinot noir) – pochází z Burgundska, kde době římské vznikla samovolným křížením odrůd Mlynářka a Tramín. Mutací této odrůdy vznikly odrůdy Rulandské šedé a bílé. Do Čech se dostala ve 14. století. Nejvíce se pěstuje ve vinařské oblasti mostecké, roudnické, znojemské a mutěnické.
Barva bývá malinově červená s lehce oranžovým meniskem. Vůně ovocná po malinách a lesním ovoci, mnohdy také živočišná, jemná. V chuti je víno ovocné v kombinaci s živočišností a s výraznější tříslovinou. V koncovce chuti dřevitě kořenité. Vhodné pro archivaci.
Vhodné k těstovinám a drůbeži, možno ale také podávat k červeným masům a zvěřině.

Svatovavřinecké
Svatovavřinecké (Saint Laurent) - tato odrůda vznikla jako semenáč „burgundských/rulandských“ odrůd ve Francii. V České republice se začala pěstovat po roce 1900 a nyní je zde nejčastější modrou odrůdou. Současně je Česká republika zemí s největší plochou vinic osázených touto odrůdou (1.400 ha). Největší zastoupení má ve vinařské oblasti brněnské, roudnické, bzenecké, mostecké.
Barva bývá tmavě višňová až do fialova. Vůně výrazně ovocná po švestkách a jiném tmavém ovoci, jemně sametová. V chuti je harmonicky dřevitě ovocné s příchutí sušeného tmavého ovoce. Víno s velmi jemnou tříslovinou, které je vysoce extraktivní. Většinou středně plné, v koncovce chuti dřevitě kořenité. Vhodné pro delší uchovávání - archivaci.
Vhodné k drůbežím, červeným masům a nejlepší vína i ke zvěřině.

Zweigeltrebe
Zweigeltrebe – tato rakouská odrůda vznikla křížením Svatovavřineckého s Frankovkou. Ve druhé polovině šedesátých let dvacátého století se dostala na Moravu. Největší podíl vykazuje ve vinařské oblasti mutěnické, strážnické, mostecké, brněnské.
Barva bývá tmavě višňová. Vůně výrazně ovocná a dřevitá. V chuti je dřevitě ovocné s výraznější tříslovinou a je vysoce extraktivní. Většinou středně plné, v koncovce chuti dřevitě kořenité a jemně adstringentní. Velmi vhodné pro archivaci.
Vhodné k drůbeži a k červeným masům a aromatickým sýrům.