počet produktů: 0
cena: 0,00 Kč
Kontaktní formulář
chci zaslat dotaz
Odběr novinek
Přihlásit k odběru
Osobám mladším 18ti let alkohol neprodáváme.
Jáchymovská 280, 460 10 Liberec

Bílé odrůdy vín

Aurelius
Aurelius je původem moravská odrůda vyšlechtěná z Neuburského s Ryzlinkem rýnským a zaregistrována v roce 1983. Nejvíce rozšířena je v mikulovské oblasti. Vína jsou velmi kvalitní připomínající Ryzlink rýnský.
Barva bývá většinou lehce žlutá až zlatavá. Vůně svěží, ovocná, někdy lehce kořenitá. V chuti je dost extraktivní, s vyšším obsahem kyselin udržující vínu dlouho svěží nádech. Plné, v koncovce chuti kořenité. Vhodné i pro archivaci.
Vhodné k lehce upraveným drůbežím masům.

Chardonnay
Chardonnay pravděpodobně vznikla volným křížením Rulandského s odrůdou Heunisch. Na Moravě a v Čechách se pěstuje spolu s Rulandským bílým již řadu staletí, nyní plochy této odrůdy vzrůstají. Nejvíce je rozšířena v mikulovské vinařské oblasti.
Barva bývá žlutě zlatavá. Vůně svěží, výrazně ovocná až květinová, mírně kořenitá, později až čerstvého másla a chlebová. V chuti je vysoce extraktivní, výrazně ovocné, s vyšším obsahem pikantní kyseliny a jemnou kořenitostí. Velmi vhodné pro delší uchovávání.
Vhodné k salátům, rybím pokrmům a mořským plodům.

Irsai Oliver
Irsai Oliver je maďarská odrůda vyšlechtěná křížením Bratislavského bílého s Čabaňskou perlou. V České republice je zaregistrována od roku 1975. Nejvíce se pěstuje ve velkopavlovické a mutěnické vinařské oblasti.
Barva bývá zelenkavě žlutá. Vůně výrazně hroznová, mírně kořenitá.V chuti je plošší, opět výrazně hroznové, s nižším obsahem kyselin a jemnou kořenitostí.
Vhodné jako aperitivní víno, s vyšším obsahem zbytkového cukru k dezertům.

Müller-Thurgau
Müller-Thurgau (Riesling x Silvaner, Rivaner) je odrůda vyšlechtěná v roce 1882 v Německu prof. Müllerem pocházejícím ze švýcarského kantonu Thurgau. Podle genové analýzy vznikla křížením odrůd Ryzlink rýnský a Madlenka královská. U nás se pěstuje asi 60 let a nyní patří ke třem odrůdám s největší plochou vinic. K nejčastějším odrůdám patří v českém vinařském regionu a v mutěnické vinařské oblasti.
Barva bývá nažloutlá. Vůně broskvová až hroznová, mírně kořenitá.V chuti je plošší, s broskvovou až hroznovou příchutí, s nižším obsahem kyselin a jemnou kořenitostí.
Vhodné ke studené kuchyni, mořským plodům, rybím pokrmům.

Muškát moravský (MOPR)
Původní moravská odrůda vyšlechtěná křížením Muškátu Ottonel s Prachtraube a zaregistrovaná v roce 1987. Největší rozšíření vykazuje v mutěnické, velkopavlovické, mikulovské a znojemské vinařské oblasti.
Barva bývá zelenkavě žlutá. Vůně výrazně hroznová, někdy až kořenitá.V chuti je plošší, opět výrazně hroznové, s nižším obsahem kyselin a kratším tělem. V dobrých ročnících dává plnější muškátová vína obvykle se zbytkem cukru.
Vhodné jako aperitivní víno.

Muškát Ottonel
Muškát Ottonel (Muscat Ottonel) je francouzská odrůda z 19. století vzniklá křížením Chrupky a Muškátu žlutého. V ČR se pěstuje již dlouho, ale ztrácí na významu.
Barva bývá zelenkavě žlutá. Vůně výrazně hroznová, mírně kořenitá.V chuti je plošší, opět výrazně hroznové, s nižším obsahem kyselin a jemnou kořenitostí. V dobrých ročnících dává plnější muškátová vína obvykle se zbytkem cukru.
Vhodné jako aperitivní víno, s vyšším obsahem zbytkového cukru možno podávat i k desertům

Neuburské
Neuburské (Neuburger) je rakouská odrůda pravděpodobně vzniklá nahodilým křížením Sylvánského zeleného s Veltlínským červeným. Na Moravě se pěstuje přes 80 let.
Barva bývá sytější, žlutá až zlatavá. Vůně kořenitá až minerální, někdy s ovocným nádechem. V chuti je vysoce extraktivní, s optimálním obsahem kyselin. Plné, v koncovce chuti kořenité. Vhodné pro delší uchovávání.
Vhodné ke studené kuchyni a lehké kuchyni. Rybám a drůbežímu masu

Pálava
Pálava, původní moravská odrůda vyšlechtěná křížením Tramínu červeného s odrůdou Müller-Thurgau a zaregistrovaná v roce 1977. Nejvíce se pěstuje v mikulovské a znojemské vinařské oblasti.
Barva bývá sytě žlutá až zlatavá. Vůně výrazně aromatická, po růžích a akátu. V chuti je vysoce extraktivní, výrazně květinové, s nižším obsahem kyselin. Plné, v koncovce chuti až kořenité. Vhodné pro delší uchovávání.
Vhodné k výraznějším úpravám ryb a k méně výrazným úpravám červených mas.

Rulandské bílé
Rulandské bílé (Pinot blanc) francouzská odrůda pěstovaná i na území České republiky již řadu staletí. Nešťastný je její český název z poslední doby, který je pro téměř všechny konzumenty zavádějící. Nejvíce se pěstuje ve vinařské oblasti bzenecké, pražské, znojemské a mostecké.
Barva bývá žlutě zlatavá. Vůně svěží, jemně ovocná až květinová, mírně kořenitá s chlebovinkou. V chuti je vysoce extraktivní, plné, jemně chlebové s nádechem ovocnosti, s optimálním obsahem kyseliny a jemnou kořenitostí. Velmi vhodné pro delší uchovávání.
Vhodné ke studené kuchyni, mořským plodům a k drůbeži.

Rulandské šedé
Rulandské šedé (Pinot gris) – francouzská odrůda pěstovaná i na území České republiky již od 14. století. Název „Rulandské“ dostala v Německu po obchodníku Rulandovi, který ji tam po roce 1711 rozšiřoval. Nadprůměrně se pěstuje ve vinicích ve vinařské oblasti mělnické, mostecké, pražské, brněnské a velkopavlovické.
Barva bývá světle zlatavá. Vůně jemně chlebnatá, mírně kořenitá. V chuti je vysoce extraktivní, plné, jemně chlebové s nádechem ovocnosti, s mírně nižším obsahem kyseliny a jemnou kořenitostí. Velmi vhodné pro delší uchovávání.
Vhodné ke studené kuchyni, rybím pokrmům a k drůbeži.

Ryzlink rýnský
Ryzlink rýnský (Rheinriesling) - německá odrůda vzniklá podle genové analýzy volným křížením odrůdy Heunisch s Tramínem. Na území České republiky se dostala ve středověku, nyní je nejvíce zastoupena v českém vinařském regionu, ve vinařské oblasti Podluží, ve znojemské a strážnické vinařské oblasti.
Barva bývá citrusově žlutá až zlatavá. Vůně velmi svěží, s širokou škálou aromat od lipového květu, květů ovocných stromů, lučních květů až po růže, mírně kořenitá. U starších ročníků výrazně minerální až petrolejová. V chuti je vysoce extraktivní, bohaté, s vyšším obsahem kyselin udržující vínu dlouho svěží výraz. Plné, v koncovce chuti kořenité. Velmi vhodné pro delší uchovávání.
Vhodné ke studené kuchyni, mořským plodům, rybím pokrmům, resp. k bílým masům.

Ryzlink vlašský
Ryzlink vlašský (Welschriesling) - původ není jednoznačný, s Ryzlinkem rýnským nemá nic společného. V českém vinařském regionu se nepěstuje, na Moravě se objevil kolem roku 1900 a nyní je třetí nejrozšířenější odrůdou. Nejrozšířenější je ve vinařské oblasti mikulovské a Podluží.
Barva bývá citrusově žlutá až zlatavá. Vůně velmi svěží, s dominující kyselinkou, mírně kořenitá. V chuti je vysoce extraktivní, svěží, s vyšším obsahem kyselin udržující vínu dlouho mladistvý výraz. Většinou středně plné nebo lehčí, v koncovce chuti kořenité. Velmi vhodné pro delší uchovávání.
Vhodné ke studené kuchyni, mořským plodům, rybím pokrmům, resp. k bílým masům.

Sauvignon
Sauvignon (Sauvignon blanc) pravděpodobně odrůda pocházející z Francie, kde tato odrůda vznikla samovolným opylením odrůdy Chenin blanc pylem Tramínu červeného. V České republice se pěstuje přes padesát let, nejvíce se pěstuje ve znojemské vinařské oblasti.
Barva bývá světle žlutá až zelenkavá. Vůně výrazně aromatická, v široké škále od travnatých a kopřivových tónů u méně vyzrálých vín až po bezinkové, angreštové a rybízové u nejlepších sauvignonů. V chuti je vysoce extraktivní, výrazně korespondující s vůní, a harmonickou kyselinou. Plné, v koncovce chuti kořenité. Velmi vhodné pro delší archivaci
Vhodné k výraznějším úpravám ryb k méně výrazným úpravám červených mas.

Sylvánské zelené
Sylvánské zelené (Grüner Silvaner) pochází pravděpodobně z Rakouska, kde tato odrůda vznikla z odrůdy Tramínu červeného s kombinací krajové odrůdy Rakouské bílé. Na území České republiky se pěstuje od středověku, nyní nejvíce ve vinařské oblasti roudnické a čáslavské.
Barva bývá zelenkavě žlutá. Vůně velmi svěží, mírně kořenitá. V chuti je extraktivní, harmonicky svěží, s vyváženým obsahem kyselin. Většinou středně plné, v koncovce chuti kořenité. Vhodné pro delší uchovávání.
Vhodné ke studené kuchyni, mořským plodům, rybím pokrmům, resp. k bílým masům.

Tramín červený
Tramín červený (Gewürztraminer) – původ není jednoznačný, podle genové analýzy vznikl volným křížením révy lesní a pak se významně podílel na vzniku evropských odrůd. Patří tedy k nejstarším odrůdám nejen u nás. U nás se prokazatelně pěstoval po celé 20. století, ale vždy jenom v omezeném rozsahu.
Barva bývá sytě žlutá až zlatá. Vůně výrazně aromatická, po konvalinkách a akátu. V chuti je vysoce extraktivní, výrazně květinové, s nižším obsahem kyselin. Plné, v koncovce chuti až kořenité. Z dobře vyzrálých hroznů je vhodné pro delší uchovávání.
Vhodné k lehčím úpravám červených mas.

Veltlínské červené rané
Veltlínské červené rané (Frühroter Veltliner) u nás často přezdívaná jako Večerka- tato odrůda nemá zcela jasné místo původu, podle všech dostupných informací kombinací Sylvánského zeleného a Veltlínského červeného, do České republiky se dostala z Dolního Rakouska. Největší zastoupení vykazuje ve vinařské oblasti mikulovské a strážnické.
Barva bývá světle žlutá. Vůně neutrální, chlebnatá, lehce kořenitá. V chuti je velmi extraktivní, chlebové, s nižším obsahem kyselin. Většinou středně plné, v koncovce chuti kořenité.
Vhodné ke studené kuchyni, mořským plodům, rybím pokrmům.

Veltlínské zelené
Veltlínské zelené (Grüner Veltliner) - geneticky se tato odrůda velmi podobá Tramínu. V Čechách se nepěstuje, na Moravě, kam se dostala z Dolního Rakouska, se pěstuje již řadu staletí a v současnosti je nejrozšířenější odrůdou v České republice. Nejvíce je zastoupena ve vinařské oblasti velkopavlovické, znojemské a Podluží.
Barva bývá žlutá s někdy až nazelenalým tónem. Vůně velmi svěží, s dominující kyselinkou, mírně kořenitá někdy až mandlová. V chuti je vysoce extraktivní, svěží, s vyšším obsahem kyselin udržující vínu dlouho mladistvý výraz. Většinou středně plné nebo lehčí, v koncovce chuti kořenité. Vhodné pro delší uchovávání.
Vhodné ke studené kuchyni, mořským plodům, rybím pokrmům.